achtergrondinlagen05
  • 9 Paltz 001

Landgoed de Paltz viert feest op 11 mei

Een bijzondere groene parel met een rijke historie, landgoed de Paltz, opent haar hekken voor het publiek vanaf 11 mei. De Paltz is onderdeel van het programma Hart van de Heuvelrug en is in 2007 door de Provincie Utrecht aangekocht als een belangrijke schakel in de oostelijke groene verbinding van de Utrechtse Heuvelrug. Het landgoed grenst aan Park Vliegbasis Soesterberg dat in dit najaar wordt opengesteld. Sinds 1 juli 2011 is Utrechts Landschap eigenaar en beheerder. Op 11 mei wordt vanaf 12.30 uur de openstelling door Utrechts Landschap feestelijk gevierd met excursies en leuke kinderactiviteiten op het landgoed. Ook organiseert het Herman van Veen Arts Center een muzikale ontmoeting.

Landgoed De Paltz is in 1876 ontworpen door de landschapsarchitecten Copijn en Springer. Het terrein van circa 80 hectare bestaat uit beukenlanen, zichtassen, waterpartijen, een statige villa, een koetshuis en een herderswoning. De particuliere eigenaren uit het verleden hebben ieder hun stempel gedrukt op de inrichting van het gebied. Dit maakt De Paltz een afwisselend landgoed met verrassende details. Met oude douglasbossen, een vallei met heide, bos en graslanden, statige lanen, bijzondere gebouwen en objecten als de kluizenaarsgrot en de waterval.

Programma zondagmiddag 11 mei
Wandelaars kunnen vanaf 11 mei tussen 8.00 uur en 18.00 uur genieten van de natuur op de daartoe uitgezette wandelroutes. Fietsers kunnen via de hoofdlaan het landgoed doorkruisen. Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd omdat dit landgoed nog vele bijzondere dieren herbergt zoals de boommarter, de das, vos en ree.

Het programma rond de openstelling op 11 mei is van 12.30 tot 17.00 uur. Vanaf 13.00 uur is er ieder uur een excursie met een gids of boswachter. Daarnaast zijn er verschillende kinderactiviteiten zoals een vogelhuis maken en schilderen, bijenhotel knutselen, broodjes bakken. Voor deze activiteiten hoeft u zich niet aan te melden. Daarnaast start om 15.00 uur een muzikale ontmoeting van het Herman van Veen Arts Center in de kapschuur. Herman van Veen en Edith Leerkes zingen en vertellen over de geschiedenis van het Landgoed De Paltz en hun plannen met Harlekijn's nieuwe onderkomen. Het aantal plaatsen is beperkt en de 60 plaatsen zijn reeds volgeboekt! Meer informatie over het programma en achtergrondinformatie over het landgoed vindt u op www.utrechtslandschap.nl.

Bereikbaarheid en parkeren
Landgoed De Paltz ligt aan de Van Weerden Poelmanweg (N413), tussen Soesterberg en Soest. Kom op de fiets want parkeren op de Bergjes is erg gevaarlijk in verband met de oversteek. Parkeren kan op de Verlengde Paltzerweg en de Soester Hoogt (onder het restaurant ’t Hoogt). Vanaf daar is het nog ca. 10 minuten lopen.

Gepubliceerd op 07 mei 2014
Aanmelden Nieuwsbrief Hart van de Heuvelrug Vliegbasis Soesterberg