Natuur Utrechtse Heuvelrug het ontdekken waard
Wie van de bossen, heide, graslanden en cultuurhistorie wil genieten kan zijn hart ophalen in de natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Er is in de afgelopen 15 jaar flink geïnvesteerd in de natuur. Hierdoor is de kwaliteit van de natuurgebieden sterk verbeterd. ‘Dieren weten er beter hun weg te vinden en voor natuurliefhebbers valt veel te ontdekken’, zegt boswachter Jacqueline van Dam van Utrechts Landschap.
Het onafhankelijke ecologisch bureau Viridis heeft recent een natuurscan uitgevoerd. Hierin staat dat de genomen natuurmaatregelen vanuit het programma Hart van de Heuvelrug hebben geleid tot een waardevol aaneengesloten natuurgebied van ruim 5300 hectare. Ecoducten verbinden kleine en grotere stukken natuur met elkaar tot een groot, aaneengesloten natuurnetwerk.
Onderzoek: waardevol natuurgebied
Jacqueline legt uit wat het voordeel is van een groot natuurnetwerk: ‘Planten en dieren kunnen zich makkelijker verspreiden waardoor hun overlevingskansen toenemen. Reeën, dassen en vossen weten hun weg te vinden in dit gebied. Dat geldt zelfs voor kleinere dieren zoals de zandhagedis, loopkever en hazelworm. Ook is het gebied aantrekkelijk gemaakt voor natuurliefhebbers. Sommige gebieden die vroeger waren afgesloten, zoals landgoed De Paltz en Park Vliegbasis Soesterberg, zijn nu (gedeeltelijk) te bezoeken. De voormalige vliegbasis is het middelpunt van dit op één na grootste natuurgebied van Nederland. Het gebied is waardevol voor de dieren en planten die er leven en is bijzonder voor iedereen die houdt van natuur, recreatie en cultuurhistorie. Echt unieke gebieden, de natuur is er prachtig!’
Betere overlevingskansen
Sinds 2004 werken 17 partijen samen binnen het programma Hart van de Heuvelrug om versnipperde natuurgebieden rond Zeist en Soest met elkaar te verbinden en te versterken. Er zijn onder andere vijf ecoducten gebouwd, bomen geplant, gebouwen gesloopt en er is nieuwe natuur gecreëerd. Provincie Utrecht, gemeente Zeist en gemeente Soest werken intensief samen met het Utrechts Landschap.