Natuurontwikkeling Hart van de Heuvelrug

Om de toekomst van de planten en dieren centraal op de Utrechtse Heuvelrug veilig te stellen is in 2004 een omvangrijk natuurprogramma gestart: Hart van de Heuvelrug. In de regio rond Soest en Zeist zijn natuurgebieden met elkaar verbonden door de aanleg van vijf ecoducten. In vijftien jaar tijd is één groot aaneengesloten natuurgebied ontstaan van ruim 5.300 hectare. Dieren kunnen het gebied nu makkelijker doorkruisen. Ook is ruimte gemaakt voor stille plekken, waar dieren kunnen rusten en naar eten zoeken.

Boswachter Jacqueline van Dam / Utrechts Landschap

Natuur Utrechtse Heuvelrug het ontdekken waard

Wie van de bossen, heide, graslanden en cultuurhistorie wil genieten kan zijn hart ophalen in de natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Er is in de afgelopen 15 jaar flink geïnvesteerd in de natuur. Hierdoor is de kwaliteit van de natuurgebieden sterk verbeterd. ‘Dieren weten er beter hun weg te vinden en voor natuurliefhebbers valt veel te ontdekken’, zegt boswachter Jacqueline van Dam van Utrechts Landschap.

natuur

14 natuurprojecten
bekijk projecten

x

5 ecoducten gebouwd

&

700 hectare nieuwe natuur gerealiseerd

Ù

Natuurgebied van 5.300 hectare

Veelgestelde vragen

  • Hoe voegt het programma Hart van de Heuvelrug waarde toe aan de natuur?

Er is 700 hectare aan natuur bijgekomen met natuurprojecten, zoals: Landgoed de Paltz, het Harlanterrein, het Kodakterrein en Park Vliegbasis Soesterberg. Lees meer.

  • Hoe wordt de natuur centraal op de Utrechtse Heuvelrug beschermd?

De Utrechtse Heuvelrug is één van de grootste bosgebieden van Nederland. Om de natuur te behouden en versterken is er een plan gemaakt: programma Hart van de Heuvelrug. Lees meer.

Opgegraven militair erfgoed Park Vliegbasis Soesterberg vertelt uniek verhaal

In de afgelopen jaren zijn bijzondere voorwerpen opgegraven uit de grond op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Eén van de gevonden voorwerpen is een militaire uniformjas rond 1920 van een Nederlandse militair, die tot rond 1930 heeft gewoond bij de vliegbasis. Het archeologisch onderzoek is in handen van het Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie (BAAC). 

Lees het bericht.