‘Park vliegbasis’: buiten bewegen in uniek landschap

Video met terugblik bestuurders op wielerkoers La Vuelta Holanda

Honderd jaar lang was Vliegbasis Soesterberg het centrum van oorverdovende straaljagers. Het gebied was hermetisch afgesloten. Hoe anders is dit nu? Het natuurpark van 400 hectare wordt dagelijks bezocht door natuurliefhebbers en buitensporters die er een rondje wandelen, fietsen of joggen in een uniek decor van prachtige natuur en militair erfgoed. Tegelijk draagt het vrij toegankelijke Park Vliegbasis Soesterberg bij aan een gezond leefklimaat voor omwonenden.

Het programma Hart van de Heuvelrug heeft na het sluiten van de vliegbasis in 2008 op Park Vliegbasis Soesterberg een natuurgebied gerealiseerd. “Het is een prachtig gebied geworden waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en een museum kunt bezoeken. Waar stille plekken zijn voor de natuur maar ook ruimte voor activiteiten”, zegt wethouder Angèle Welting van de gemeente Zeist. Het natuurpark is door zijn militaire geschiedenis uniek in zijn soort en ligt in de ‘achtertuin’ van de inwoners van Soest, Zeist, Den Dolder en Soesterberg. “Aan de rand van deze natuur en tegen bestaande bebouwing worden nieuwbouwwoningen gerealiseerd om de gedane investeringen in de natuur te bekostigen. Het wordt een duurzame woonwijk met als uitgangspunt ‘wonen in en met de natuur’. De toekomstige bewoners wonen straks in een unieke, groene leefomgeving, centraal in de provincie!”, legt wethouder Osman Suna van de gemeente Soest uit.

'Zoveel te ontdekken'

Een rondje op de (race)fiets of skates over de landingsbaan of een eind joggen door het munitiepark maken van deze sportieve activiteiten een gezonde belevenis. De overblijfselen uit het militaire verleden zijn zorgvuldig opgeknapt en bewaard voor de toekomst. In de afgelopen jaren zijn bewegwijzerde wandelpaden en fietsroutes aangelegd. Langs de routes staan herstelde militaire objecten, zoals de kerosineheuvel en de radarheuvel. Deze kunnen worden beklommen. Wie liever de rust opzoekt, gaat veldleeuweriken, tapuiten en grauwe klauwieren spotten vanuit de vogelkijkhut langs de landingsbaan.

“Op recreatief gebied valt zoveel te ontdekken, bijvoorbeeld het Nationaal Militair Museum dat hier in 2014 zijn deuren opende. Het museum is een echte trekpleister voor toeristen en dagjesmensen die onze regio bezoeken”, zegt wethouder Suna trots. “Maar er worden ook veel buitenactiviteiten georganiseerd. Zo racete de Vuelta Holanda in de zomer van 2022 nog over de voormalige landingsbaan”, vult wethouder Angèle Welting van de gemeente Zeist aan. Ook het Utrechts Landschap organiseert regelmatig leerzame wandel- en fietsexcursies waarbij je veel leert over de natuur en de militaire historie.

Balans natuur en recreatie

In het natuurpark liggen de stille gebieden voor dieren dichtbij gebieden waar mensen kunnen recreëren. Om deze balans te bewaken, ligt het beheer van het park in de handen van het Utrechts Landschap.

<< terug naar thema Recreatie