Park Vliegbasis Soesterberg

De voormalige Vliegbasis Soesterberg is een unieke plek in Nederland met een rijke en unieke geschiedenis. Militair erfgoed, bijzondere natuur, wonen en recreatie komen in dit project allemaal samen. Hier ligt de bakermat van de Koninklijke Luchtmacht, het eerste militaire vliegterrein in Nederland. Met de transformatie van het gebied komen militair erfgoed, bijzondere natuur, wonen en recreatie in dit project allemaal samen. 

Cultuurhistorisch erfgoed

Na het sluiten van de vliegbasis in 2008 beheert Het Utrechts Landschap het terrein als natuurgebied: Park Vliegbasis Soesterberg. Het gebied is getransformeerd tot een bijzonder en (grotendeels) vrij toegankelijk park. Je vindt er naast de bijzondere natuur overblijfselen uit het militaire verleden: munitiedepots, shelters, bunkers en een verkeerstoren. En natuurlijk de landingsbaan die niet meer wordt gebruikt door vliegtuigen, maar wel door fietsers, skaters, hardlopers en wandelaars.

Unieke natuur

Park Vliegbasis Soesterberg is een bijzonder natuurgebied. Met plekken waar de natuur wordt beschermd en plekken waar ruimte is om het gebied op de fiets of wandelend te ontdekken. Het schraalgrasland blijft behouden voor de bijzondere dieren en planten die er leven. En die laten zich graag bewonderen. Zo kun je vanuit de vogelkijkhut de veldleeuwerik of het puttertje spotten.

Recreatie

Park Vliegbasis Soesterberg is een groot recreatiegebied midden in de drukke randstad. Met bijzondere natuur en militaire historie. In de afgelopen jaren zijn de wandelpaden uitgebreid en verbeterd. De fietspaden en landingsbaan bieden liefhebbers van de natuur en (militaire) historie de mogelijkheid om op de fiets een rondje door het park te maken. Maar er valt nog veel meer te ontdekken. Zo kun je de radarheuvel beklimmen vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op het park en de omgeving.

Er zijn regelmatig activiteiten en excursies in Park Vliegbasis Soesterberg. Aan de rand van het park vindt men bovendien het in december 2014 geopende Nationaal Militair Museum. Dit moderne museum heeft een uitgebreide collectie met vlieg- en voertuigen en interactieve tentoonstellingen. Er zijn shows, workshops en zelfs een stormbaan. Ook de Amsterdamsche Club voor zweefvliegen (ACvZ) blijft gebruik maken van het terrein.

Wonen

De natuurontwikkeling en de openstelling van het park worden bekostigd uit de toekomstige woningbouw aan de rand van het park. Hier komt een duurzame en kwalitatief hoogwaardige woonwijk, die past in de bijzondere omgeving van Park Vliegbasis Soesterberg: het landschap, de natuur en de culturele geschiedenis van het gebied. Het wordt een groene wijk met een parkachtige en natuurlijke uitstraling.

Status:

gerealiseerd

Omvang:

circa 380 hectare

Projectpartners:

 Provincie Utrecht, gemeente Zeist, gemeente Soest, Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum