Duurzame sloop Kamp van Zeist geeft bouwmaterialen een tweede leven

Wat een hoop puin! Bij de entree van het oude officiershotel op Kamp van Zeist liggen bergen gesloopte materialen; geen muur van het oude slaapgebouw voor de hogere rangen staat nog overeind. “Dat is ook precies de bedoeling”, vertelt projectleider Joke Kleijweg. “Hier wordt duurzaam gesloopt. Dit betekent bijvoorbeeld dat waardevolle materialen zoveel mogelijk worden gescheiden voor hergebruik’’.

Joke Kleijweg: “De cementresten op deze bakstenen zijn stuk voor stuk met de hand eraf gebikt.”

Vaart sloop zit er goed in

Hart van de Heuvelrug gaat het gebied herinrichten als natuurgebied met ruimte voor recreatie. Zover is het nog niet, er moet eerst worden gesloopt. Na de voorbereidingen begin dit jaar is het afbreken van het oude militaire terrein nabij Soesterberg ondertussen echt goed op gang gekomen. Inmiddels zijn acht grote gebouwen afgebroken, waaronder de Amerikaanse supermarkt met bijgebouwen, de mensa en het officiershotel. “De gebouwen zijn ‘bovengronds’ gesloopt. Dat betekent dat het gebouw zo goed als gelijk is gemaakt met de grond, zoals je kunt ziet aan de kale plek waar tot voor kort de supermarkt stond. Dit bovengronds slopen heeft prioriteit omdat we willen voorkomen dat krakers het gebouw (tijdelijk) gaan bewonen. Als alle gebouwen op deze manier weg zijn, zullen we de vloeren, kelders, het asfalt en de klinkerwegen verder weghalen”, legt Kleijweg uit.

Bakstenen met vleugje militaire historie

Duurzaam slopen is veel meer dan met een grote grijper gebouwen met de grond gelijk maken. Eerst moeten de schadelijke stoffen verantwoord worden verwijderd, zoals chroom-6 en asbest. Daarna worden alle materialen in de gebouwen uit elkaar gehaald en gescheiden. Het grove werk met de grote, moderne sloopmachines gaat lekker vlot. Maar duurzaam slopen is soms een nauwkeurig klusje.

“Kijk eens hoe mooi!” Joke staat tussen bergen gewapend beton en grote stapels bakstenen, die voorheen het officiershotel vormden. “De cementresten op deze bakstenen zijn stuk voor stuk met de hand eraf gebikt.” Het resultaat mag er zijn: keurig verpakte bakstenen met een vleugje militaire historie, die klaarstaan voor een tweede leven in een ander vastgoedproject.

Projectleider Joke Kleijweg bij de verpakte bakstenen op pallets en houten balken.

 

Joke wijst tussen de bergen puin naar een van de vijf vleermuiskasten die hier in 2023 zijn geplaatst. De locatie voor de kast lijkt vreemd tussen al het bouwmateriaal dat hier ligt. Niets is minder waar. “Samen met een ecoloog zijn de vleermuiskasten zorgvuldig geplaatst op een hoge paal dicht tegen de bosrand waar veel insecten leven. Hier zoeken ze graag naar voedsel”, weet Joke. “Als al dit puin is opgeruimd en we Kamp van Zeist opnieuw hebben ingericht als natuurgebied, is deze plek een bloemrijk grasgebied geworden.”

Sloop ligt op schema

Voordat Kamp van Zeist is getransformeerd in een natuurgebied van 29 hectare met ruimte voor wandeltochten moet er nog heel wat gebeuren. Joke: “We liggen op schema om in het voorjaar van 2025 de sloop klaar te hebben. Er moeten nog zes grote gebouwen tegen de vlakte, waaronder de sporthal en de gebouwen waarin het luchtvaartmuseum was gehuisvest. Dit museum is opgenomen in het Nationaal Militair Museum op Park Vliegbasis Soesterberg, óók een project binnen de gebiedsontwikkeling Hart van de Heuvelrug.”

“In de jaren na de sloop gaan we samen met het Utrechts Landschap het gebied verder ontwikkelen en inrichten”, vervolgt Joke. “Als het gebied in 2030 helemaal klaar is, zal Utrechts Landschap als eigenaar de natuurontwikkeling voortzetten. Met die grote machines en bouwmaterialen moet je er even doorheen kijken, maar één ding is zeker: dit wordt een bijzonder natuur- en recreatiegebied. Hier kunnen straks onder meer de inwoners van Soesterberg, die hier om de hoek wonen, dagelijks struinen en genieten van dit bijzondere stukje natuur.”

« Terug naar nieuwsoverzicht