Toch betaalbare woningen op unieke locatie Vliegbasis Soesterberg

Er komen minimaal 27 woningen in het betaalbare segment (maximaal € 350.000) in de geplande woonwijk aan de rand van de voormalige vliegbasis in Soesterberg. In eerdere afspraken tussen de samenwerkingspartners van Hart van de Heuvelrug was het uitgangspunt om op deze locatie uitsluitend dure woningen te bouwen. Nu hebben de partners besloten om ook betaalbare woningen voor middeninkomens te bouwen op deze unieke locatie.

Sfeerimpressie van de geplande woonwijk Vliegbasis Soesterberg.

“Duurzaam wonen in het groen met uitzicht op de oude landingsbaan is straks ook bereikbaar voor mensen met een smallere beurs”, zegt wethouder Osman Suna van de gemeente Soest. “We hebben de woningen inmiddels definitief opgenomen in de bouwplannen.”

 

Natuurinclusief en duurzaam

Wethouder Angèle Welting van de gemeente Zeist vult aan: “Wie heeft er een verkeerstoren in de wijk staan? Of een landingsbaan als fietspad? Vliegbasis Soesterberg is een unieke omgeving waar geschiedenis, natuur en wonen straks samen komen.” De 27 woningen in het betaalbare segment zijn inmiddels zorgvuldig ingepast in de zogenoemde proefverkaveling en dragen bij aan de open en parkachtige uitstraling. De woonwijk aan de zuidkant van Park Vliegbasis Soesterberg grenst aan het woon-werkgebied Soesterberg-Noord en ligt deels in de gemeenten Soest en Zeist. Naar verwachting start de verkoop van de woonkavels in 2026.

50 procent betaalbare woningen

Het woningbouwprogramma van Hart van de Heuvelrug telt ongeveer 1.700 woningen op acht verschillende locaties in Soest, Zeist en Soesterberg. Circa 50 procent van de nieuwe woningen valt in het betaalbare segment. Het gaat hierbij om sociale huurwoningen en middeldure koopwoningen. De woningen zijn hard nodig, want het aantal inwoners blijft groeien in de komende jaren. Starters, (jonge) gezinnen en mensen op leeftijd zoeken een passende woonruimte. Naast betaalbare huur- en koopwoningen is er ook een tekort aan woningen in het duurdere segment.

Natuur versus woningen

Met de verkoop van de woonkavels wordt het omvangrijke natuurprogramma van Hart van de Heuvelrug bekostigd. Binnen de gebiedsontwikkeling is sinds 2004 de natuur rond Soest en Zeist uitgebreid, versterkt en kwalitatief beter gemaakt. Er is 700 hectare aan nieuwe natuur gerealiseerd. Ook zijn kleine, versnipperde natuurgebieden op elkaar aangesloten tot een groot en sterk aaneengesloten gebied van 5.300 hectare. Zo krijgen planten en dieren de rust en ruimte om te kunnen leven op de Utrechtse Heuvelrug.

 

Hart van de Heuvelrug maakt op andere plekken ruimte voor wonen, werken, recreatie en zorg. Doel is om de leefomgeving in de regio te verbeteren en mensen die dicht bij de natuur willen wonen een gezonde en prettige woon- en leefomgeving te bieden. Provincie Utrecht, gemeente Zeist, gemeente Soest en Utrechts Landschap werken samen binnen Hart van de Heuvelrug. Kijk voor meer informatie op www.hartvandeheuvelrug.nl.

« Terug naar nieuwsoverzicht