Japanse duizendknoop innovatief verwijderd op locatie Sortie 16

De Japanse duizendknoop laat zich op steeds meer plekken in Nederland zien. Ook op locatie Sortie 16 in de gemeente Zeist is deze Aziatische exoot gesignaleerd. Deze week is een natuuraannemer gestart om deze snel groeiende plant volgens een nieuwe, effectieve methode op Sortie 16 te bestrijden.

Robin Siebel poseert naast graafmachines

Robin Siebel, provincie Utrecht bij de werkzaamheden op Sortie 16

 

De Japanse duizendknoop staat bekend als een erg hardnekkig te bestrijden plant. Deze plant heeft een krachtige wortelgroei en kan schade aanrichten aan bijvoorbeeld bestrating, funderingen en kabels in de grond. “Maar de Japanse duizendknoop vormt ook een bedreiging voor de planten die hier van oorsprong voorkomen.” zegt Robin Siebel van de provincie Utrecht, projectleider voor Sortie 16. “We willen voorkomen dat deze Aziatische exoot zich snel verder verspreid in dit gebied met het risico dat de plant de inheemse flora overwoekert.”

Effectieve aanpak

De natuuraannemer, die de opdracht heeft gekregen om de Japanse duizendknoop definitief te verwijderen, gaat hiervoor een innovatieve, beproefde methode toepassen. Kern van de aanpak is om de wortels van de plant te verstikken met behulp van anaerobe bacteriën. Dit zijn bacteriën die zonder zuurstof leven. Na het afmaaien van de duizendknoop wordt een twintig centimeter dikke grondlaag ingefreesd met eiwitrijke korrels, die de bacteriën extra voeden en een proces starten waarbij de bacteriën de zuurstof uit de wortels van de duizendknoop haalt. Onderdeel van het proces is om de locatie af te dekken met een zuurstofdichte folie, die 4 maanden blijft liggen. Daarna wordt de bodem vrij gegeven en kan het bodemleven en de oorspronkelijke begroeiing terugkomen. De aannemer monitort de locatie gedurende meerdere jaren op het succesvol verwijderen van deze woekerplant.

Niet bij het gft-afval

Wie zelf de Japanse duizendknoop wil verwijderen uit de tuin, kan het beste de plant met wortel en al verwijderen en bij het restafval gooien. In elk geval niet bij het gft-afval, omdat de plant zich dan via compost weer kan verspreiden.

 

Programma Hart van de Heuvelrug

De toekomstige ontwikkeling van Sortie 16 maakt deel uit van het programma Hart van de Heuvelrug. Doel van het programma is het ontwikkelen van nieuwe natuur en ruimte creëren voor wonen, werken, zorg en recreatie. Provincie Utrecht, gemeente Zeist, gemeente Soest en Stichting Het Utrechts Landschap werken samen binnen het programma.

« Terug naar nieuwsoverzicht